poniedziałek, 3 lutego 2014

Szybkie bułeczki śniadaniowe

szybkie bułeczki, domowe pieczywo
To są bardzo szybkie bułeczki śniadaniowe, które przygotować można w 45 minut. 
Bułeczki celowo mocniej nacięłam, żeby wyglądem przypominały korony - były bowiem przeznaczone na "królewskie śniadanie". Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale świeżość zachowują również na następny dzień. 

Składniki (12 sztuk):

  • 3 szklanki mąki pszennej (użyłam T650, szklanka 250 ml)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oliwy +oliwa do smarowania bułeczek po wierzchu
domowe bułki





Mleko lekko podgrzać. Pół szklanki mleka wymieszać z drożdżami i cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę i sól oraz wlać rozczyn z drożdży (dobrze jest jeśli wyraźnie widać, że drożdże zaczęły już pracować, czyli mieszanina w szklance zaczęła zwiększać objętość). Dodać pozostałe mleko i wyrobić ciasto (ja używam miksera ze spiralnymi końcówkami, ale można też ręcznie). Wyrobione ciasto (nie powinno się kleić, w razie czego dodać odrobinę mąki) przełożyć na blat i podzielić na 12 części. 
ekspresowe bułki







Z każdej uformować okrągłą bułeczkę (można ręce lekko zwilżyć oliwą). 
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut - najlepiej w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu bułeczki naciąć (jest to tylko propozycja - można pozostawić kulki) i posmarować po wierzchu oliwą (przy pomocy pędzelka). Piec w 200 stopniach ok. 15 minut - do zrumienienia się bułeczek. 


28 komentarzy:

  1. WOw..toz to naprawde bulki na krolewskie sniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - :) smakiem też pasują do królewskiego stołu:)

      Usuń
  2. no kochana, śniadanko z takimi bułeczkami to musi być to. Heh kiedy mi się zachce domowych wypieków? Może wiesz?

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne bułeczki i mają rożki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super i faktycznie błyskawiczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne dzięki tymże wlaśnie głębszym nacięciom:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Są pyszne - wypróbowałam, dziękuję za świetny przepis!
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - bardzo się cieszę, że smakowały:)

      Usuń
  7. Właśnie wskoczyly do mojego piekarnika. Posmarowałam je jajkiem i posypałam sezamem i czarnuszką.Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna - mam nadzieję, że smakowały:)

      Usuń
  8. może są i dobre ale strasznie twarde spody mi wyszły choć piekły się 15min i były tylko trochę przyrumienione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z opisu wnioskuję, że były pieczone w piekarniku gazowym, albo grzane tylko od spodu w elektrycznym. (?) U mnie pieką się w elektrycznym z ogrzewaniem góra-dół. To może być przyczyną.

      Usuń
  9. Właśnie są w piekarniku:) Jak to wyszło z braku chleba w Święta:P Mam nadzieję, że wyjdą, bo robię na suchych drożdżach...

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułki zrobiłam na kolację. Robiło się je rzeczywiście szybko i wyszły pyszne! Jak zwykle przy samej pszennej zmodyfikowałam trochę skład mąki - zastąpiłam jej część orkiszową razową i żytnią chlebową. Rewelacyjny przepis! Dziękuję za inspirację! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zobaczymy co wyjdzie z piekarnika ;) póki co szybciutko się robiło i myślę, że będą smaczne...

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepraszam za slowo ale wyszły zajebiste

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy masz jakiś pomysł jak zrobić takie bułeczki w wersji bezglutenowej?
    Nie chcę używać gotowych mieszanek mąk, bo są strasznie naszpikowane chemią. Jakiej więc mąki użyć? Przy pieczeniu ciast doskonale sprawdziła mi się mieszanka 1/3 mąki kukurydzianej, 1/3 ryżowej i 1/3 ziemniaczanej. Może spróbuję?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam doświadczenia z pieczywem bezglutenowym. Próbowałam kiedyś upiec bułki kukurydziane, ale nie nazwałabym tego sukcesem. Jeżeli takie proporcje sprawdzają się w ciastach to przy nich bym pozostała.

      Usuń
  14. Właśnie wyrastają na kolację, bo zabrakło nam pieczywa pod wieczór w niedzielę. Po wieczerzy damy znać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A z mąką orkiszową mogą być ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie decydowałabym się na sam orkisz. Może w proporcjach pół na pół z pszenną.

      Usuń
  16. Bułeczki smakowały wszystkim domownikom! Zrobiłam z mąki pszennej i zytniej w proporcji 1:1.
    Dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Te bułeczki są cudowne i dziś znów goszczą na moim stole. Pizzę robię też z tego przepisu.

    pozdrawiam
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, faktycznie to ciasto jest też dobre na pizzę :)

      Usuń
  18. Te bułeczki są cudowne i na stałe w moim menu. Pizza wg tego samego przepisu równie fantastyczna.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.