08:00

Tagliatelle z truskawkami i krewetkami

Wraz z Aleksandrą z Moja Toskania zapraszamy na niecodzienny makaron z truskawkami i krewetkami.
Połączenie owoców morza z owocem jest dość ciekawe, przy czym kolejny trzeba zwrócić uwagę na to, żeby truskawki były tylko chwilę podgrzane a nie długo gotowane. Unikniemy wówczas wrażenia skąpania dania w truskawkowym kompocie:)
Zapraszamy na tagliatelle con fragole e gamberetti :)
Viva la pasta!

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 12 truskawek + 8 do przybrania
  • 300 g krewetek (u mnie mrożone z dodatkiem czosnku niedźwiedziego)
  • 100-150 ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz


Krewetki podsmażyć 2 minuty na oliwie (moje po rozmrożeniu). Dolać wino i pozostawić na małym ogniu do wchłonięcia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Umyte truskawki pokroić na ćwiartki, spryskać sokiem z cytryny i dodać do krewetek. Pozostawić na ogniu 1-2 minuty. Wymieszać z makaronem ugotowanym al  dente. Podawać ozdobione świeżymi truskawkami i opcjonalnie paskami skórki cytryny. 

Zapraszam do obejrzenia tagliatelle con fragole e gamberetti przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii

5 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie:) ciekawe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie widziałam połączenia krewetek z truskawkami. Dość specyficzne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nowe smaki, nowe doswiadczenia. Ciekawe co na to pozostali czytelnicy? pozdrawiam goraco, Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie i przede wszystkim zdrowo. Myslę, że nietylkowe połączenie i warte skosztowania, a w najlepszym wypadku trafi do menu :)

    OdpowiedzUsuń