10:54

Tort z masą Nutella


Tort z masą Nutella przygotowałam na 5-te urodziny Ewy. 
W tym roku wyjątkowo nie zażyczyła sobie tortu w kształcie Barbie (przepis tutaj) i jedyne wytyczne, jakie otrzymałam, to było: ma być z czekoladą, a najlepiej Nutellą.
Nieskromnie stwierdzam, że to najsmaczniejszy tort jaki do tej pory udało mi się zrobić. 
Jest umiarkowanie słodki, a masa wyraźnie o smaku Nutelli (smak wzmacnia jedna warstwa czekoladowego kremu). 
Tort ozdobiłam dodatkowo ciastkami Oreo, które Ewa uwielbia. 
Była bardzo zadowolona, a tort...zniknął nie wiadomo kiedy :)


Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną masę. Dodać żółtka (wmieszać przy pomocy łyżki lub na najmniejszych obrotach miksera) oraz przesianą mąkę. Ciasto przelać do tortownicy (dno tortownicy wykładam papierem) i piec ok. 30 minut w 180 stopniach. 
Po upieczeniu rzucić biszkoptem (patrz film), żeby nie opadł. 
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 warstwy. 

Składniki masy:
  • 600 g śmietany 36 %
  • pół słoika Nutelli
  • 1 łyżka (lekko kopiasta) żelatyny
  • cukier puder do smaku (dałam 2 łyżki)
  • 200 g mlecznej czekolady + 1 łyżka (kopiasta) masła
  • poncz: 1/2 szklanki przegotowanej (ostudzonej wody ) + 1 łyżka soku z cytryny
  • ciastka oreo, świeczki
Żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki wrzątku. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, dodać żelatynę. Odłożyć 1/5 masy (do wykonania wierzchu (można pominąć, jeżeli nie chcecie białych dodatków). Dodać 2 kopiaste łyżki Nutelli i dokładnie wymieszać (przy pomocy miksera, na wolnych obrotach. 
Pierwszy blat nasączyć ponczem i posmarować pozostałą Nutellą a następnie częścią kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i posmarować masą. Położyć kolejny blat, nasączyć i posmarować pozostałą częścią kremu. 
Czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, z dodatkiem masła, posmarować boki tortu. Z pozostałej masy (białej i ewentualnie części ciemnej), oraz ciastek Oreo, wykonać ozdoby. Tort przechowywać w lodówce. 




6 komentarzy: