16:07

Jagodzianki domowe

jagodzianki
Szczerze mówiąc to nie znam nikogo, kto by nie lubił jagodzianek. 
U nas w domu, niezależnie od wielkości porcji, znikają błyskawicznie. 
Dzieci preferują mniejszą ilość nadzienia i głównie delektują się puszystym drożdżowym ciastem. 
Dorośli chętniej sięgają po te bardziej nadziane. 

Składniki:

  • 300 g jagód +łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 g suchych drożdży
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • jajko do smarowania po wierzchu
  • ok. 1 szklanka lekko ciepłego mleka

Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną i opcjonalnie łyżką cukru. 
Z mąki, masła, drożdży, mleka, żółtek soli i cukru wyrobić ciasto. Ręcznie lub przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami. Ciasto odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Na połowie placka ułożyć kupki jagód (1 łyżeczka) i zakryć drugą połową ciasta. Jagodzianki wykrawać szklanką - jagody powinny się znaleźć na środku wycinanego koła  (ewentualnie dokleić brzegi). 
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (z podanej porcji upiekłam dwie duże blachy (na cały piekarnik) jagodzianek. 
Pozostawić na ok. 1/2 godziny i posmarować rozmąconym jajkiem. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 18 minut. 


1 komentarz: