17:56

Tort z motylkami - krok po kroku

Na zamówienie pewnej młodej damy zrobiłam tort z motylkami. 
Muszę przyznać, że o ile torty same w sobie nie są ciastami, które mnie pociągają (choć nie muszę się chyba rozwodzić nad wyższością smaku tortu domowego nad tortem z kiepskiej cukierni i w przeciwieństwie do tych kupnych - domowe konsumuję chętniej) to ich przygotowywanie sprawia mi wielką przyjemność. 
Zwłaszcza jeśli wytyczne są proste - jak na przykład w tym przypadku "motylki" a reszta to już moja inicjatywa. 
Przy okazji pieczenia tego tortu przetestowałam też akcesoria do pieczenia i ozdabiania ciast marki Tescoma, a tak w zasadzie to przetestowałyśmy, ponieważ przy pieczeniu biszkoptu głównie asystowałam moim córkom, które doskonale sobie poradziły z przygotowaniem ciasta


Składniki biszkoptu (tortownica 20 cm):

  • 5 średnich jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno z cukrem


Podczas ubijania białek przesiać obie mąki (wykorzystałyśmy: sito ręczne Delicia)


Dno tortownicy wyłożyć papierem i obciąć jego nadmiar przy pomocy nożyczek (wykorzystałyśmy: tortownica rozkładana Delicia 20 cm)


Przy pomocy łyżki wmieszać żółtka (mieszać delikatnie, w jednym kierunku), a następnie tak samo wmieszać przesiane mąki. 



Ciasto przelać do tortownicy. 


i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu biszkoptu upuścić (rzucić) blaszkę z ciastem z ok 50 cm wysokości w dół - gwałtowne opuszczenie zapobiegnie opadnięciu ciasta i sprawi, że biszkopt będzie prosty. 


Upieczony i ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki i obrócić dnem do góry. Przy pomocy noża strunowego przeciąć na 3 równe części (wykorzystałyśmy: nóż strunowy do tortów Delicia)

Składniki: masa śmietanowa + dodatki
  • 600 ml śmietanki 30 %
  • 1,5 łyżki żelatyny 
  • 3 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
  • puszka brzoskwiń
  • masa maślana: 100 g masła + 0,75 szklanki cukru pudru
  • cukier plastyczny w różnych kolorach (200 g białego cukru plastycznego + ok. 150 g różnych kolorów masy cukrowej do dekoracji)

Przygotowanie ozdób na tort można rozpocząć nawet na klika dni przed wykonaniem tortu. Cukrowe ozdoby bardzo dobrze przechowuje się w zamkniętym pojemniku na żywność. Ułatwia to złożenie tortu i zdecydowanie przyśpiesza cały proces (wykorzystałam: akcesoria do dekorowania Delicia Deco).
Poszczególne elementy sklejam ze sobą przy użyciu niewielkiej ilości wody. 


Wykorzystałam: patera obrotowa Delicia

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać żelatynę (wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzoną). 
Na paterze lub podkładzie pod tort ułożyć pierwszą warstwę biszkoptu. Nasączyć ją syropem z brzoskwiń i wyłożyć połowę masy śmietanowej. Na masę wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Nakryć drugim blatem i powtórzyć wszystkie czynności. Przykryć trzecim blatem, który również nasączyć. Nie polecam smarowania boków tortu masą śmietanową ponieważ później trudno na niej rozsmarować masę maślaną, ale jeśli zachodzi taka potrzeba i chcecie pokryć ewentualne nierówności to jak najbardziej można tak zrobić, tylko zanim rozpocznie się rozsmarowywanie masy maślanej trzeba dobrze schłodzić ciasto).


Masło utrzeć z cukrem pudrem i rozsmarować na całym torcie cienką warstwę. 


Rozwałkować na grubość ok. 3 mm główny kolor (w tym przypadku biały) i nałożyć na biszkopt. Wyrównać lukier dociskając go dłońmi i odciąć nadwyżkę. 




Z masy cukrowej wyciąć "trawę" i przy pomocy niewielkiej ilości wody przymocować ją do brzegów. Tak samo przymocować pozostałe ozdoby. 


Tort schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz